Vår valp dog av Giardia

(null)

Vår valp dog av Giardia!

Jag skriver detta inlägg för att jag önskar att fler försår faran med denna vanliga sjukdom och kan förhindra att smittan sprids. 

Vi hämtade vår valp på en kennel när hon var 8 veckor. Jag upplevde henne väldigt liten, uppfödaren sa att hon ätit dåligt. Jag tog kontakt med min vetrinär som tyckte vi kunde avvakta tills 12 veckors vaccinationen om hon var pigg och glad i övrigt och det var hon. Hon åt med god aptit och det enda jag såg var några prickar på magen. Hon var fortfarande mager när vi kom till veterinären i vecka 12. Vetrinären tyckte hennes lymfkörtlar var uppförstorade. Prover togs och visade på anemi, fler prover togs och det visade sig att hon hade Giardia.

Vi började med sanering i vårt hem. Alla textiler som klarade 90 grader tvättades, allt annat fick vi slänga. Leksaker, skålar, koppel decificerades,frystes, ångades och mycket av det fick också slängas. Allt och då menar jag allt tvättades och skurades. Det hjälpte inte! Trots behandling med Axilur, Dronbits och Sivvomix så var vår valp fortfarande sjuk. Vi upprepade behandlingar och sanering. Hon gick ner i vikt men var ändå delvis pigg. På slutet var hon inte pigg alls längre utan låg bara och orkade inte längre. Hon somnade in och våra hjärtan krossades.

 

Giardia intestinalis hette tidigare Giardia lamblia och Giardia duodentalis.

Giardia intestinalis är en vanligt förekommande encellig parasit som lever på tarmslemhinnan och hindrar dess normala funktion. Den ger tarminfektioner. Giardia är ett encelligt urdjur, så kallat protozo. Giardia infekterar övre delen av tunntarmen och kan ge diarré.

Parasiten uppträder ofta som en opportunist, det vill säga symtom kan uppträda i samband med stress, plötsliga foderbyten, flytt eller annan stress för en liten valp. Även vid tarmstörningar av andra orsaker.

 Man kan vara bärare utan att ha några symtom alls, många unga hundar har dock diarré som kan vara långvarig, magkramper, trötthet och viktminskning (eller bristande viktökning), illamående och uppkastningar. Kanske är det också detta som gör att uppfödare "glömmer" bort att testa sina djur för att det just inte märks några symtom hos hundarna. Äldre hundar visar oftast inga symtom alls men de sprider smittan.

Från kullen vår valp tillhörde har 7 ägare valt att testa sina valpar och samtliga har haft Giardia. Inte alla har varit dödssjuka även om symtom som prickar på magen, magra, tillfälligt inlagda med dropp på djursjukhuset, flåsande, kliande och orolighet har förkommit hos dessa valpar.

Det vanligaste är att Giardian finns där det finns många hundar, dvs hos uppfödaren. Det troliga är att alla hundar i flocken / kenneln drabbas om en hund har det. Marken infekteras. Oftast lever parasiten kvar i marken i flera månader. Jag kunde önska att alla testade sina djur, särskilt de som föder upp hundar men även att hundägare tog som vana att skicka in ett prov till SVA för att undvika att sprida Giardia. Om alla behandlade sina hundar och sanerade sina kennlar skulle det gå att minska sjukdomen.

Jag har också stött på ägare som behandlat sina hundar men sedan testat dem och fortfarande haft kvar parasiten men fått höra av sin veterinär att är hunden pigg så är det ingen fara, detta är helt fel! Hunden kan fortfarande smitta andra hundar.

SVA påvisar Giardia hos ca 30% av de hundar och katter som undersöks. Cirka 50% av nötkreatursbesättningar med kalvar är positiva avseende Giardia. Parasiten är vanligast hos unga djur.

I medelhavsländerna har många hundar Giardia. Giardian sprids bla via importer.

 
Vissa hundar bär detta hela livet utan att ha ett enda symtom. Vuxna hundar har sällan symtom men de smittar så att åka på tävling och utställning, avla och umgås på offentliga platser (hundklubbar) utsätter andra djur för smitta. Många hanar används för parning till många kullar så att parasiten sprider sig lätt mellan kullarna. Det är ett stort jobb att sanera sin kennel MEN det är för allas bästa och det är en nödvändighet!
 
TA ANSVAR FÖR DITT DJUR OCH DINA EV. VALPKÖPARE
 
SÅ GÖR ETT BESÖK HOS DIN VETERINÄR eller skicka ett täckprov(bajs) direkt till SVA
 
www.SVA.se 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

kristinaloveby.blogg.se

En blogg om våld i nära relationer, livet, kärlek och sjukdom

RSS 2.0